در جمجمه انسان دراطراف بینی وچشم حفره هایی هوادار و پوشیده از بافت مخاطی وجود داردکه به نام سینوس شناخته میشود. ایجاد التهاب وعفونت در این سینوسها سینوزیت نامیده می شود. سینوزیت با ایجاد التهاب ، تخلیه سینوسها را دشوار و ترشح مخاط را افزایش میدهد. سینوزیت حاد میتواند حتی تنفس را به شدت مختل کند. علائم گاها تا تورم اطراف چشم و صورت نیز پیش میورد. از دیگر نشانههای سینوزیت حاد، سردردهای شدید یا احساس درد ضربان دار در سر و صورت است. سینوزیت حاد درمان نشده زمینهساز سینوزیت مزمن و عوامل خطرساز بسیار بیشتری خواهد شد. در این مطلب با بررسی سینوزیت حاد و مزمن، دلایل ایجاد و علائم، تشخیص و درمان آن همراه ما باشید.
بررسی اجمالی سینوزیت حاد : دلایل ایجاد و علائم
اگر از شروع علائم سینوزین کمتر از ۳ هفته گذشته باشد ، سینوزیت حاد نامیده می شود. سینوزیت حاد میتواند در اثر سرماخوردگی یا عفونت باکتریایی ایجاد شود. اگر درمان سینوزیت بیشتر از ۱۲ هفته زمان ببرد سینوزیت مزمن نامیده میشود. برای سینوزیت خفیف درمانهای خانگی کفایت میکند اما در شرایطی که سینوزیت حاد و پس از آن، سینوزیت مزمن، ایجاد شده باشد نیاز به درمان با دارو است!
علائم سینوزیت حاد : نشانههای سینوزیت درگیر را بشناسید!
سینوزیت حاد میتواند علائم بسیاری داشته باشد. ابتداییترین نشانه آبریزش چرکی از بینی است. ضخیم بودن مخاط با رنگی سبز یا زرد ، وجود خلط در ناحیه گلو ، گرفتگی بینی ، فشار گوش ، سردرد ، درد دندان ، تغییر حس بویایی ، سرفه ، تب ، خستگی و بوی بد دهان نشانههای کلی سینوزیت حاد میباشند. گاهی با خم شدن فرد بیمار درد و فشار افزایش مییابد. به عنوان شایعترین نشانهها ،گرفتگی مجرای تنفسی، سردرد و وجود مخاط فراوان در نظر داشته باشید.
چه زمانی برای سینوزیت حاد به پزشک مراجعه کنیم؟
قطعا وجود هر حس ناراحتی در بدن نیاز به بررسی پزشک دارد. اگرعلائم گرفتاری سینوس شما بعد از یک هفته کاهش نیافت یا بدتر شد، تب شما پایین نیامد، درد و قرمزی اطراف چشم ایجاد شد، نیاز است پزشک شما را معاینه کند. این یک هفته صبر به این دلیل است که در بیشتر موارد علائم سرماخوردگی ویروسی بسیارشبیه سینوزیت حاداست و بدون مصرف آنتی بیوتیک خودبخود تا یک هفته بهبود می یابد. ولی اگر علائم ادامه داشت یا تشدید شد نیاز به مراجعه به پزشک است. ضمنا وجود علائمی مانند حس گیجی ، دوبینی ، گرفتگی گردن و هر نوع تغییری در بینایی هشداری جدی است و ممکن است نشانگر عوارض سینوزیت باشد.
چه عواملی احتمال سینوزیت را افزایش میدهند؟
اگر بیمار مبتلا به تب یونجه یا هر نوع آلرژی دیگری باشد، سینوزیت حاد شایعتر خواهد بود. از دیگر عواملی که ریسک سینوزیت مزمن را بالا میبرند ، انحراف در بینی و وجود مشکل در تیغه آن است. در این مورد بهتر است از یک متخصص و جراح بینی ماهر(دکتر امید ابراهیمی) مشورت بگیرید. پولیپ بینی و وجود تومور از مواردی هستند که سینوزیت مزمن را آزاردهنده تر مینمایند. مشکلات ساختاری بینی و تنفس آن در طول رینوپلاستی (جراحی بینی) قابل رفع هستند. اگر سینوزیت شما درگیر است قطعا باید از مصرف دخانیات و در معرض دود قرار گرفتن بپرهیزید.
اگر سینوزیت حاد درمان نشود مشکل ساز خواهد بود!
اگر مشکل سینوزیت حاد بیش از ۱۲ هفته درمان نیابد به سینوزیت مزمن تبدیل خواهد شد. عدم توجه و درمان سینوزیت مزمن و حاد میتواند گاهی حتی مشکلاتی اساسی مانند مننژیت (عفونت غشا اطراف مغز و مایع نخاعی) ایجاد نماید. انواع دیگر عفونت از قبیل استئومیلیت که به استخوان، و سلولیت که به پوست آسیب میزنند نیز جزء عوارض نادرولی جدی سینوزیت هستند. عارضه جدیتر زمانیست که عفونت به چشمها برسد. عفونت چشم ، بینایی را کاهش داده و در صورت عدم درمان منجر به کوری خواهد شد. اگر فرد درگیر سینوزیت حاد به عفونت ویروس ایدز (HIV) یا سایر نقایص ایمنی مبتلا باشد ، وضعیت به مراتب سختتر خواهد بود.
درمان سینوزیت حاد چگونه است؟
برای درمان سینوزیت حاد علاوهبر دارو میتوان با تغییر سبکزندگی و رعایت نکاتی کلیدی اقدام کرد. دوش گرفتن با آب گرم یکی از روشهاست. دوش آب گرم و بخار حمام فشار را از رو سینوسها کم کرده و به پاکسازی مجاری سینوسها کمک مینماید. نوشیدن مایعات کافی از قبیل آب به مرطوب نگهداشتن مجرای سینوسها و سهولت تنفسی یاری میرساند. آب داغ و چای به همراه لیمو مفید هستند. دوری کردن از موارد آلرژیزا مانند پشم و موی حیوانات ، گیاهان خاص و هرچیزی که واکنش آلرژیک در بدن ایجاد کند باید مدنظر قرار گیرد. ایجاد آلرژی منجر به التهاب و دشوارتر شدن شرایط سینوزیت میشود.
آخرین پیشنهادات ما ، بررسی مداوم آلرژیها ، افزایش رطوبت اتاق با استفاده از رطوبتسازها (ترجیحا دستگاه رطوبت ساز بالای تخت قرار گیرد) ، دور بودن از دود و استعمال دخانیات و داشتن سبک زندگی سالم و تغذیه مناسب است. استراحت کردن اضافی نیز به بازیابی بدن کمک بسزایی مینماید. درمانهای پزشکی مانند استفاده دارو یا اسپری به مدت ۱۴-۱۰ روز ، با مشورت پزشک لازم است. ممکن است شرایط سینوزیت شما به دلیل وجود پولیپ و انحراف در تیغه بینی وخیم شده باشد. در این شرایط نیاز به معاینه جراح دارید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره برای درمان ، با ما تماس بگیرید.